Dela allt rättvist vid en separation

Ni har valt att gå skilda vägar men först ska ni dela allt som ni har gemensamt i boet. Det kan låta enklare än vad det är, beroende på vad som skett under ert förhållande, som arv eller företag.

Det kan låta enkelt att ta hälften var vid en separation, och att det borde vara rättvist. Men det kanske inte alls är det som är rättvist. Du kanske har fått ett arv från dina föräldrar, medan din partners föräldrar fortfarande lever. Eller din partners arv var borta innan du kom in i bilden. Det kan även vara så att du hade en framgångsrik firma innan ni träffades och under relationen har du delat firman med din partner. Kanske hade du även en hel del tillgångar innan ni träffades, som en bostad, fritidshus, båt eller bil. Är det då rättvist att dela allt till hälften?

Bodelning som båda accepterar

Troligen är det sällan som en bodelning sker där båda parterna är helt nöjda. Om man inte helt enkelt kan dela allt på hälften, för att det är rättvist. Men för att komma så nära en rättvis bodelning som möjligt så finns en hel del regler att ta hänsyn till. Regler där man tar med sådana faktum som arv, enskild gåva, enskild egendom samt vad man hade med sig in i boet. Förhoppningsvis kan man då dela på ett rättvist sätt utan att behöva ta ärendet till en rättegång. Som tyvärr händer för somliga par ibland. Läs mer om bodelning på denna sida: svenskbodelning.se