Vilket solskydd passar bäst?

Att skydda sig mot solen har i dagsläget blivit allt viktigare. Vårt ozonlager får allt fler hål i sig och då detta är det naturliga skyddet mot solens farliga uv-strålar så innebär detta att ett större ansvar ligger hos varje enskild individ. Om man ser rent generellt på saken så har vi också blivit bättre och mer medvetna som detta; tack och lov har 80-talets soldyrkande ersatts av en lite mer restriktiv inställning till det här med solen och de farliga strålar som den ger ifrån sig. I takt med att antalet fall av hudcancer ökat rejält under senare år så har också farorna med solen exponerats allt mer i media.

Något som naturligtvis är bra och detta är också något som vi tagit med oss in i våra hem. Det vi menar med detta är att vi även i våra hem är i behov att kunna hitta skugga och om vi ser till de solskydd som man kan använda sig av rörande detta så handlar det primärt om tre stycken.

Tilläggas här bör direkt göras att ett solskydd till ett hem inte görs för cancerrisken utan av andra skäl. Står du inne i en lägenhet så kommer du naturligtvis inte att löpa någon risk för detta; däremot kommer ett solskydd där att vara av stor vikt för din trivsel och din hemmiljö. Vi räknar upp för- och nackdelarna med de tre alternativ vi menar så kanske det skapar en bättre förståelse om vart vi vill komma. Vi tar dessa i punktform så blir det lite enklare att följa.

  • Persienner. De val som många i dagsläget har per automatik. Detta passar också utmärkt oavsett om man bor i ett hus i Stockholm eller en lägenhet i Kiruna; dock så kan man säga att persienner ger ett väldigt trist intryck. Menas med detta – gå– du i Stockholm och hela tiden möts av neddragna persienner så kommer detta inte att ge något vidare vackert intryck, eller hur? Däremot så fyller dessa neddragna persienner i Stockholm en stor funktion utöver att skydda mot solen och detta i form av att skydda mot insyn. Persienner är av den anledningen kanske att föredra om man bor i en lägenhet i Stockholm eller någon annan större stad; som skydd mot både sol och insyn är det oslagbart. Man får – tyvärr – bortse från den tråkiga stämningen som ett par neddragna persienner för med sig. Bor man i ett hus så kan man istället välja ett av de alternativ som följer nedan.
  • Markiser. För ett hus så passar markiser bättre än persienner och då dessa även skyddar mot det farliga med solen så är det ytterligare en anledning till att man som husägare ska överväga detta. Genom att ha markiser utfällda på baksidan till ett hus i exempelvis Stockholm så kan de boende där söka sig till nödvändig skugga om det blir för varmt (utan att behöva gå in); något som alltså inte är möjligt på samma sätt om man väljer persienner. Dessutom – markiser är väldigt snygga och ger ett betydligt exklusivare intryck. Ett bra val för alla husägare!
  • Solfilm. En lösning som passar både för hus och för lägenheter där kanske det sistnämnda är lite att föredra. Med solfilm gäller – liksom för persienner – nämligen en permanent lösning som man inte på samma sätt kan använda sig av om man vill ha skugga utomhus. Dock så ger solfilm även en chans att man kan se ut och skapar därmed inte samma instängdhet som många upplever att just persienner kan föra med sig. Detta alternativ är således kanske att föredra om man som lägenhetsägare vill kunna hindra insyn och samtidigt ändå kunna se vad som sker på utsidan.

Läs mer om persienner på denna hemsida: https://www.persiennstockholm.nu/